Bijenhuis bij je huis

Het werk van de bij....

Bijen zijn enorm belangrijk voor de biodiversiteit en zorgen in grote mate voor het bestuiven van de bloemen en planten. Dit maakt dat de bij in onze ogen het meest nuttige insect op de wereld is.

Bijen zijn enorm belangrijk voor de biodiversiteit en zorgen in grote mate voor het bestuiven van de bloemen en planten. Dit maakt dat de bij in onze ogen het meest nuttige insect op de wereld is.


Sterker nog je zou kunnen zeggen dat bijen zorgen voor ons voedsel! Niet de boeren maar de bijen. Zonder bijen geen eten!




Bijen zijn onmisbaar voor de wereldwijde voedselproductie. Zonder bestuiving door de bijen is er geen voedsel.

Bijen brengen het stuifmeel van de ene bloem naar de stamper van de andere bloem.


Met andere woorden bijen ‘bevruchten’ de bloemen en planten. En zorgen er dus voor dat er vruchten en zaden kunnen groeien.

Oftewel zonder bijen geen appels, peren, courgettes, kersen, bessen en eigenlijk alles wat je bij de groenteboer kunt kopen. Er wordt wel gezegd dat 80% van al het groente en fruit in de winkels te danken is aan de bijen. Maar zelfs voor mosterd en zonnebloemolie is de bij onmisbaar .


Maar niet alleen vruchten en zaden zijn afhankelijk van de bij maar ook de wilde bloemen en de meeste plantensoorten zullen uitsterven zonder de bij.




Honingbijen zijn voor de bestuiving het belangrijkst, maar alle andere bijen en hommels zijn minstens zo belangrijk en nuttig voor de bestuiving. Dus bijen zijn superbelangrijk en onmisbaar.


In Nederland zijn ongeveer 350 verschillende soorten bijen. Wereldwijd zijn er maar liefst 20.000 soorten bijen. Van al deze verschillende soorten bijen in Nederland zijn er maar een paar die echt honing maken.

Nu zijn gelukkig niet alleen de bijen verantwoordelijk voor de bestuiving. Ook zweefvliegen, vlinders en kevers helpen mee. Maar geen van allen zo effectief als de bij. Daarom worden ze ook wel de wilde bestuivers genoemd.


Een honingbij gaat nooit verder dan 5 kilometer bij het nest vandaan en over het algemeen eigenlijk niet meer dan 3 kilometer.


.

Een bij kan gemiddeld ongeveer 800 kilometer vliegen in zijn of haar leven en dan zijn de vleugels versleten.Als je dan bedenkt dat honingbijen op sommige dagen meer dan 200 kilometer vligen dan worden de haalbijen (werkbijen) niet heel oud


Kortom het zijn behoorlijk bezige bijtjes. En ook nog eens de belangrijkste bestuivers ter wereld.


Alleen al daarom moeten we de bij een beetje helpen door het planten van wilde bloemen en het plaatsen van een bijenhuis bij je huis.